Máš jiný názor? Tak to asi budeš neo...

8. 05. 2017 19:53:15
Neomarxista, neonacista, neofašista, neokomunista, neotrockista, neomaoista, neofidelista, neoklausista či neogottwaldista. Ono záleží na tom, jaký názor má ten, kdo tě jako neo vidí...

Černobílé vidění světa se v poslední době dostává do módy. Je to pro mnohé tak nějak jednodušší, protože rozdíl mezi dobrem a zlem je patrný na první pohled. Kouknu a vidím... Souhlasí sousedův názor s tím mým? Tak je pro dobro. Nesouhlasí? Tak je to zlo a soused dostane nálepku neo...

V poslední době se na internetu hodně rozšířilo dělení společnosti na neonacisty a neomarxisty. A do těchto kategorií začínají spadat i lidé, kteří ten svět černobíle nevidí. A tak je najednou nejvíce neomarxistů a neonacistů mezi lidmi, kteří si podobnou nálepku rozhodně nezaslouží.

Ono je mezi námi stále dost lidí, kteří vidí svět barevně a tito se na různých diskusích stávají terčem příznivců obou znesvářených táborů. Ať ti vlevo či ti vpravo v nich vidí sympatizanty protistrany a tím pádem své nepřátele.

A proto se mi zdá, že internetové diskuse se pro rozumné lidi stávají zónou, do které není radno chodit. Ať napíšou cokoliv, okamžitě se na ně snese sprška nadávek, jednou z leva, jednou zprava a vždy vyfasují nálepku nějakého toho neo.

Podívat se na okolní svět střízlivým pohledem, se dnes na nejnavštěvovanějších internetových diskusích nevyplácí. Člověk s barevným viděním světa je tam nežádoucí. Buď volíš Losnu, nebo Mažňáka. Pokud najdeš nějakou chybu na Losnovi, budeš jeho příznivci okamžitě rozcupován. Pokud najdeš chybu na Mažňákovi, budeš lynčován. Pokud si dovolíš kritizovat něco z jejich programů a něco pochválíš, vychutnají si tě obě strany najednou. V každém případě budeš za nerozhodného nedouka, kterému by měli odebrat volební právo.

Takže ten přetlak různých hloupých, neřkuli přímo blbých názorů na internetových diskusích není způsoben tím, že by měla většina národa blbé názory. Jen se ta většina těch diskusí raději straní. Vždyť kdo normální má zájem, aby ho během několika minut označilo několik diskutérů za neonacistu, neomarxistu, vítače a xenofoba. A to třeba jen proto, že napíše o tom, že se mu problémy okolo migrační krize nelíbí, ale taky se mu nelíbí nápad, že by se měly lodě s migranty potápět už po vyplutí z Afriky.

Internetové diskuse opravdu nejsou o nějakém diskutování. Diskuse by měla být o výměně názorů a pokud možno i o naslouchání názorům oponenta. Ale to se u nás tak nějak nenosí. Tady se na oponentův názor kašle a hlavní je oponenta co nejvíce urazit a zesměšnit. A opatřit jej nálepkou neo...

Já nejsem sociolog, ani psycholog abych mohl nějak posoudit chování internetových diskutérů z vědeckého hlediska. A i kdybych byl, tak bych byl těmito označen za zbytečnou lehkoživku, která by měla raději jít k lopatě... Ale přesto si myslím, že drtivá většina z těch netových nálepkováčů je ve svém všedním životě normální a ti, kteří by chtěli střílet migranty už na hranicích, nejsou schopni ani na Vánoce zabít kapra. Ale to je jen a jen můj názor.

Jenže já asi trpím nějakou, dosud nepopsanou, formou masochismu a ty diskuse na novinkách.cz či iDnes.cz otevírám a čtu. A někdy se nestačím divit. Už jen to, že administrátor musí mazat příspěvky pod články o objevech astronomů, stojí za pozornost. Ti lidé jsou schopní nadávat a urážet i v diskusi o vlivu Měsíce na příliv a odliv.

Zajímalo by mne, jak by na nás pohlížel nějaký nezúčastněný pozorovatel, třeba z Trinidadu. Ten jsem vybral náhodně jen proto, že tam podle mne informovanost o České republice nebude moc velká. Kdyby se tento Triniďanan orientoval jen podle našich netových diskusí, tak by měl hodně zajímavou představu. Viděl by totálně rozdělenou zemi, kde se lidé jen hádají, mlátí se v klacky po hlavách v MHD či v restauracích a politiku tahají i do rozhovorů o správném zakládání kompostu či chovu včel.

A kdyby potom přijel do té naší zemičky, tak by se nestačil divit. Sundal by ochranou přilbu, odhodil neprůstřelnou vestu a... A zašel si do hospody zanadávat si na poměry tam u nich. Asi by se mu líbilo to, že mimo netové diskuse se u nás dá i na ty opravdové problémy nadávat s humorem. A bez toho, že by chtěl někdo někoho lynčovat, popravovat či vyhánět na Sibiř (do KLDR, Venezuely, Somálska..). Stačí si představit to, jak kopneme toho Sobotku, Zemana, Babiše, Kalouska, Fialu, Okamuru, Merkelovou, Trumpa, Junckera, Tuska či Konvičku do pr... Výběr prdelí k nakopání je obrovský. Stačí si vybrat...

Takže všem neonacistům a neomarxistům, všem sluníčkářům a xenofobům, všem příznivcům a odpůrcům správně zahnutých banánů (prý to EU sleduje) přeji hezký večer. Podle některých netových (těch černobílých) diskutérů, jsem tímto obsáhl celý národ... A to jsem chtěl. Popřát VŠEM, co to dočetli až do konce, krásný zbytek prodlouženého víkendu.

Autor: Pavel Nitka | pondělí 8.5.2017 19:53 | karma článku: 26.60 | přečteno: 1035x

Další články blogera

Pavel Nitka

Jaký to je milý dědeček aneb Stářím moudrost nezískáš...

Vždyť určitě celý život pracoval, staral se o své blízké, jedl jen kvalitní potraviny a nikdy na veřejnosti nemluvil sprostě. Dokonce i mouchám vyrobil ve své dílně krmítko...

18.3.2024 v 19:20 | Karma článku: 14.39 | Přečteno: 587 | Diskuse

Pavel Nitka

Jak jsem potkal samomluvce

A nejen já, určitě jste ho potkali i vy. Sedí sám někde na zastávce a mluví. A někdy i trochu křičí...

18.11.2023 v 17:39 | Karma článku: 14.64 | Přečteno: 294 | Diskuse

Pavel Nitka

Já bych ty roušky zavedl navždy!

A když už, tak absolutně pro všechny, kojence nevyjímaje. Ať si na to ti človíčci zvykají pěkně ze startu...

11.12.2021 v 16:30 | Karma článku: 24.50 | Přečteno: 689 | Diskuse

Další články z rubriky Média

Jaroslav Herda

Psala o strachu voličů Zemana ve svém blogu jinak, než jak napsaly Parlamentní listy.

Pedagožka, spisovatelka, blogerka a mluvčí Společnosti učtelů českého jazyka paní Veronika Valíková Šubová oslovila kováře - redakci Parlamentních listů.

28.3.2024 v 7:22 | Karma článku: 11.90 | Přečteno: 336 |

Martin Faltýn

Trochu se nám ty (dez)informace rozmáchly

Zažil jsem poměrně drzý článek, navážející se do jistých aktivit. Cožpak, to navážení by bylo v pořádku. Horší bylo, že autor neochvějně odkazoval na důkazní fakta. Což byla ovšem speciálně z jeho strany dezinformace, jako hrom!

18.3.2024 v 9:09 | Karma článku: 28.03 | Přečteno: 3847 | Diskuse

Jan Pavelec

ČT je hlásnou troubou pětikoalice

Je to zjevné ze způsobu vedení TV debat, z otázek, kterou jsou kladeny, z odpovědí, které jsou souhlasně rozvíjeny nebo naopak nesouhlasně ostrakizovány, a hlavně z témat, která jsou nastolována nebo naopak zcela ignorována.

9.3.2024 v 9:35 | Karma článku: 20.62 | Přečteno: 364 |

Jaroslav Herda

Do politiky často vstupují pohádky, někdy i drogy.

Když děti politiků experimentují s drogami, mohou nastat nečekané situace, však v tomto případě, v samém závěru příběhu, je droga jako příčina nedorozumění nakonec vyloučena. I nedorozumění.

4.3.2024 v 23:45 | Karma článku: 7.56 | Přečteno: 226 | Diskuse

Jiří Turner

Prima zprávy

Pamatuji, jak za bolševika byla média přehlídkou vítězství, úspěchů, pozitiv a jistot. Dnes jsou to katastrofy, neúspěchy, hrozby, varování, katastrofální vyhlídky a prognózy vyvolávající strach, nejistotu, zklamání a skepsi.

4.3.2024 v 14:27 | Karma článku: 30.53 | Přečteno: 796 | Diskuse

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...