Dopis bláznivého ekologa aneb Neřízené chátrání bude levnější a časem se vyplatí

Otevřený dopis všem, kteří jsou zodpovědní za osud části vítkovické Dolní oblasti. Té co dnes není muzeem, ale už pozítří se může stát světovou raritou. A nebude to skoro nic stát. Jen čas... Zastavte prosím likvidaci aglomerace. 

Vážení zodpovědní. Obracím se na Vás, jako na poslední instanci, která s tím může ještě něco udělat. Sice vůbec netuším na koho se obracím, ale když už jste zodpovědní, tak určitě nejste žádní blbci. A když už nejste žádní blbci, tak mne určitě pochopíte.

Netuším sice kdo jste Vy, ale já se představím. Jmenuji se Pavel Nitka a jsem bývalým zaměstnancem vítkovické aglomerace. Strávil jsem tam sice jen deset let, ale i tak mi tento provoz tak nějak přirostl k srdci. No to víte, byl jsem mladý, byla to má první práce, poznal jsem tam mnoho přátel a… No i ty mé děti by tady dnes vlastně nebyly, nebýt aglomerace.

Proto mne dost vzalo to, jak ten provoz dopadl. Zatímco se z jedné části závodu 1 Vítkovických železáren stalo nové kulturní a společenské centrum Ostravy, tak nedílná součást tohoto velkého areálu chátrá. Vlastně začala chátrat hned poté, co byla tak nějak rozkradena… A taky zapálena při hasičském cvičení, poté uhašena a pak znovu zapálena… No užila si svoje.

Musím se přiznat k tomu, že jsem několikrát nedbal nově vystavených plotů a pronikl jsem do útrob továrny. Byl jsem prostě zvědavý. A nestačil jsem se divit. Je to jen pár let, co fabriku opustili poslední regulérní dělníci a co zloději kovů přišli na to, že tady už opravdu není co ukrást. A areál ovládla příroda.

Rychle rostoucí náletové dřeviny ukázaly v čem je jejich síla a předvedly člověku, jak rychle dokáží zahladit jeho stopy. Během několika málo let začaly přetvářet člověkem pracně vybudovaný průmyslový areál v nefalšovaný prales. A světe div se, kromě flory se přidala i fauna. Což o to, zajíci, bažanti či poštolky tam byli už v dobách plného provozu, ale teď jsou tam i srny a viděl jsem i lišku.

Jenže Vy zodpovědní jste prý sehnali dostatečné množství milionů na to, aby se to tam po letech konečně všechno srovnalo se zemí. A už to začalo a část nově vznikajícího pralesa je nenávratně pryč. A já se ptám proč? A zároveň vás prosím, zastavte to zbytečné šílenství!

Vždyť si spočítejte, kolik bude stát demolice a následná rekultivace celého areálu. A jak dlouho to bude všechno trvat. A co tam potom vznikne? Průmyslová zóna, kde se budou v nějaké montovně vyrábět hliníková dna kbelíků či plastové hlavičky postaviček z právě populárních animovaných filmů.

Bude to stát neskutečné peníze a jediný výsledek bude ocelová hala plná dělníků, najatých agenturou někde na Ukrajině. A přitom je to tak jednoduché. Stačí nedělat nic a čekat.

Příroda za pár let toto místo uchvátí stoprocentně a začne čarovat. Některé budovy to vydrží a některé se prostě poroučejí k zemi. Stromy porostou bez jakýchkoliv zábran a i ta zvířena se bude množit. Příroda si brzy poradí s kontaminovanou zeminou a nebude k tomu potřebovat žádné moderní technologie. A Vám začne před očima vznikat něco úžasného.

Začne vznikat opravdový prales a zároveň ukázka toho, jak by to vypadalo, kdyby lidstvo najednou vyklidilo pole. Já vím, už to mají v Černobylu, ale… Ale tady je to bez toho záření. Součástí areálu Dolní oblasti by se kromě vysokých pecí a dalších atrakcí stalo něco, co nikde na světě nemají. A za čím by turisté opravdu jezdili. A jak jsem už několikrát podotkl, bude to skoro za hubičku.

A proto Vás, vážení zodpovědní prosím, promyslete si to prosím ještě. Vždyť tady je obrovská možnost, mít ve městě něco opravdu světového.

A ještě jedna maličkost. Kdyby to prošlo, nabízím své služby. Mohl bych za drobný obnos v tom pralese dělat třeba Tarzana.

S pozdravem Pavel Nitka, ekolog a grafoman.

 

P.S. Vím, že je to blbost, ale když o tom tak přemýšlím… Nebylo by to zase tak zlé, že? Přeji hezký středeční večer a usmějte se prosím.

Autor: Pavel Nitka | středa 25.1.2017 19:13 | karma článku: 24,76 | přečteno: 874x
  • Další články autora

Pavel Nitka

Jak jsem potkal samomluvce

18.11.2023 v 17:39 | Karma: 14,90

Pavel Nitka

Já bych ty roušky zavedl navždy!

11.12.2021 v 16:30 | Karma: 24,78

Pavel Nitka

Víš co je to lopata, umělče?

12.10.2020 v 14:58 | Karma: 31,77

Pavel Nitka

Neberte jim Chelsea

3.4.2019 v 13:48 | Karma: 17,13
  • Počet článků 684
  • Celková karma 14,40
  • Průměrná čtenost 1631x
 N
Nezávisle závislý nádeník, píšící jen tak pro potěšení.