Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Já bych řekl, že odpověď známe. Bylo referendum o vstupu do EU. Propagandy naší vlády (Špidla a spol.) jsem se zalekl tolik, že jsem hlasoval proti.

Vládní propaganda (a jiná nebude, nikdo nemá tolik prostředků) byla jak opsaná od bolševika. Čekaly nás jen šťastné zítřky a snad i ti holubi. Později téměř shodnou propagandu užívali "šmejdi".

Bylo by to tak i v jiných referendech. A když se třetina voličů nechá zlákat Babišem, ....

0 0
možnosti

PS: Ve většině problémů nemůže mít volič kvalifikované vědomosti. To bychom museli být téměř božsky vševědoucí.

1 0
možnosti
Foto

Nebezpečí lidových referend nahrazujících zastupitelskou demokracii spočívá ve skutečnosti, že lidé rozhodují v podmínkách racionální neznalosti. Jejich rozhodování, které je emocionální a intuitivní, může vést k fatálně chybným závěrům. Jediná referenda, která mají smysl, jsou referenda místní.

3 0
možnosti
Foto

Například tento fatálně chybný závěr číší z výsledků referend o odtržení Ukrajiny od SSSR, na které se tak rád odvoláváte.

0 0
možnosti
Foto

R44o81m68a31n 42K10o91z12e90l

27. 10. 2017 23:23

Když někdo začne mluvit o tom, že lidé nejsou zralí na rozhodování, tak si vzpomenu na ministryni Parkanovou, která nijak neskrývala, že té obraně stejně vůbec nerozumí...

3 1
možnosti

Jistě. Prakticky žádný ministr není odborník. V případě armády a výzvědných služeb zejména.

Ale pořád pracuje s reálnými podklady, zpracovanými odborníky (možná podjatými).

Podle čeho budete hlasovat Vy o tom, zda potřebujeme vrtulníky a případně kolik?

0 0
možnosti
Foto

Z obecného referenda mám velké obavy. V každých jiných volbách máte možnost své případné chybné rozhodnutí opravit v následujících volbách. Výsledek referenda je obvykle nezvratný a nikdo za něho nenese odpovědnost.

Referendum je příležitostí pro různé demagogy, aby za pomocí lží ohlupovali a rozeštvávali lidi. Referendum často polarizuje nálady ve společnosti. V referendu jsou obvykle aktivní ti, kteří se dožadují nějaké změny. Ti, co jsou se stávajícím stavem spokojeni, to často považují za hloupost a ani nenamáhají se referenda zúčastnit - aby pak byli třeba jeho výsledkem zděšeni.

Špatné zkušenosti mají s referendy v Německu a Rakousku. Referendem si kdysi nechal Adolf Hitler odsouhlasit, aby kromě funkce říšského kancléře zastával i úřad prezidenta a kumuloval tak veškerou moc ve státě. Referendem v Rakousku si nechal Adolf Hitler odsouhlasit i připojení Rakouska k Německu v roce 1938. Poté se už samozřejmě v Německu a Rakousku už žádné volby a referenda dlouho nekonaly. Referendum tedy v minulosti několikrát posloužilo diktátorům, aby se zmocnili veškeré moci ve státě. Proto se také třeba v Německu referendům vyhýbají.

Pokud chceme u nás provést nějaké zásadnější změny, jako je třeba úprava ústavy, potřebujeme na to v parlamentu tzv. "kvalifikovanou většinu". Tou je v poslanecké sněmovny 120 hlasů (tj. 2/3 ze všech poslanců) a v senátu 2/3 z přítomných senátorů. Nějaká podobná "kvalifikovaná většina" by měla platit i pro referendum. Například třeba aby volební účast přesáhla 2/3 všech voličů a změnu by podpořilo více jak 2/3 hlasů. Nějaká hranice by měla platit i pro vypsání referenda, abychom nehlasovali každou chvíli kvůli nějaké hlouposti. Nepovažuji za rozumné, aby o nějaké zásadní změně rozhodla těsná většina vyplývající z momentální nálady voličů. Příkladem může být britské referendum o brexitu, kde pro vystoupení z EU hlasovalo 52% voličů a 48% hlasovalo proti. Proto si teď také britská vláda neví s realizací brexitu dost dobře rady.

7 2
možnosti

Občas jedu Regio Jetem do Prahy. Průvodčí tam kromě kávy roznáší noviny. Já ji často zaskočím dotazem, zda má Lidové noviny. Někdy je má. Častěji si cestující žádají Dnes ale daleko nejčastěji Blesk. Většina našich spoluobčanů tedy čerpá informace z bulváru. Mám obavy, že pak nejsou připraveni na rozhodování o složitých otázkách.

V mnohých městech se u nás konala referenda lokálního významu. Na většinu z nich přišlo velmi málo osob, byla tedy neplatná.

5 1
možnosti
Foto

Mám podobné zkušenosti od novinových stánků.

1 0
možnosti

Kdo bude odpovědný za negativní důsledky referenda? Okamura? Lid obecně? Referendum je cesta jak vyvést tento stát z EU a NATO do náruče Ruska, aniž by určití politici, kteří ta referenda prosadí, riskovali obvinění, že jsou na Putinově výplatní listině.

5 1
možnosti
Foto

P31a64v42e34l 10N34i54t87k81a

27. 10. 2017 21:15

Ale já ve svém blogu ani jedinou literou nenaznačil, že by se jednalo o referendum o vystoupení z EU. Bral jsem referendum jako takové, které rozhoduje o různých odborných věcech. Tak to některé strany chtějí...

1 0
možnosti

Ve Švýcarsku také jednou museli začít. Proč ne my ? [>-]

4 2
možnosti
Foto

P86a16v78e62l 21N62i25t22k63a

27. 10. 2017 19:45

Ale my taky můžeme začít. Jen se bojím, že ten začátek nebude zrovna šťastný. Lidé se "žerou" pro kdejakou kravinu a když k tomu přidám i to , že se najde dost lidí, kteří věří různým hoaxům a ještě je šíří... To jsou lidé, kteří by nějakým proti-názorům nikdy neuvěřili. A dokonce je nechtějí ani slyšet.... A referendum by mělo být o diskusi a ne o nějakém boji proti domnělému nepříteli.

3 0
možnosti
Foto

Upřímně doufám, že zákon o obecném referendu nebude.

3 7
možnosti
Foto

J87a84k71u94b 88R75o89t22h

27. 10. 2017 19:13

Karma, díky a připomenutí těm, co operují Švýcarskem - referendum má smysl ve státě, ve kterém stovky let funguje demokracie na nejnižší úrovni církevních sborů, ve státě, jehož obyvatelé jsou po staletí zvyklí diskusím a naslouchání názorovým oponentům, ve státě, kde každý po generace ví, jakou váhu má jeho hlas, ve státě, který není a přes multietnicitu ani nebyl zmítán národoveckými vášněmi.

7 4
možnosti
Foto

P34a89v62e92l 53N67i44t58k62a

27. 10. 2017 19:22

Já tím Švýcarskem raději neargumentoval. Ale s tím, že tam jsou lidé po staletí zvyklí diskusím máte pravdu. My nediskutujeme, my se rovnou napadáme a názor oponenta je pro nás názor nepřítele. A to je moc smutné...

1 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS