Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Ještě dodatek: Bratranci Vaverkové možná vynalezli ruchadlo, ale v době, kdy se v Anglii již vyrábělo průmyslově. Ressel možná vynalezl lodní šroub, ale patent byl udělen někomu jinému. Ani Diviš nemá prvenství s hromosvodem jisté. Stejně tak vynálezcem automobilu (na parní pohon) je prokazatelně Angličan a nikoliv Brožek. Měli zkrátka smůlu jako Jára Cimerman, toho taky vždycky někdo předběhl.

0 0
možnosti

Trochu se zajímám o historii hutnictví. Z literatury vím, že prvně l1dé vyredukovali měď. Stalo se tak asi 5 až 6 tisíc let před Kr. v údolí řek Kura a Araxes a nějakých tisíc let tuto výrobu provozovali jen tam. Pak se výroba mědi rozšířila do sousedních oblastí. Dokonce Eismann, muž který žil více jak před 5000 lety a nalezli ho v ledovci na hranicích Itálie a Rakouska měl u sebe měděnou sekyru. Pak objevili slitinu mědi a arzénu, později slitinu mědi a cínu (bronz). Železné výrobky jsou velmi vzácné, nejstarší z nich je dýka nalezená v hrobce krále v Mezopotámii. Král byl pohřben asi 2850 př. Kr. V Tutanchámonové pyramid byl taky ocelová dýka jako jediný železný předměte, zlata tam byla spousta. Železná doba se však datuje od 1250 př. Kr., do té doby byly železné předměty velkou vzácností. Kamná kladiva byla známa dávno před vynálezem kovu. Zajímavé je, že v Egyptských hrobkách byli vyobrazeni tepači kovů jak buší na kovadlinu kladivem bez násady, v ruce drželi zkrátka kus kovu nebo kámen. Na keramice ze starého Řecka byli nalezeny obrázky kovářů, ti již měli kleště a kladivo, jak je známe dnes. Srp znali už v době kamenné jako ohnutý klacek, do kterého byly zasazeny úlomky pazourku.

0 0
možnosti

O74t24a 46K95i59n18c

8. 2. 2017 18:45

Tak jsem přečetl ten váš "blábol" (podle vašich slov) do konce a máte ode mne karmu. Každopádně vynálezci srpu i kladiva udělali dobré skutky a zaslouží si ocenění. Podstatně horší hodnocení mají ti, kteří si dali srp a kladivo do znaku a začali kosit a mlátit své často i domnělé odpůrce a kritiky. R^

2 0
možnosti
Foto

Kdo vyrobil první srp (nebo spíše něco tomu podobného, čím bylo možné napřed přeřezat a později také úspěšně useknout stébla obilí), to sice nikdo opravdu neví, ale podle archeologických nálezů je možné soudit, jak asi první "něco jako srpy" v dobách pravěku vypadaly. Do kostí, často i žeber zvířat byly zasazeny těsně vedle sebe poměrně ostré čepelky štípané industrie (lidově řečeno šlo o kamenné pazourky). A jak mohlo vypadat první pravěké kladivo? Šlo o nástroj víceúčelový, který dnes známe jako sekeromlat (na dřevené topůrko byl koženými řemínky připevněn opracovaný kámen a o něco později, až pravěcí řemeslníci dokázali do kamene vyvrtat kruhový otvor, nasadili topůrko přímo na kámen, které na jeho konci zajistili klínkem).

0 0
možnosti
  • Počet článků 684
  • Celková karma 14,40
  • Průměrná čtenost 1631x
 N
Nezávisle závislý nádeník, píšící jen tak pro potěšení.