Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

K66a28r26e85l 14N27o59v90á22k

22. 2. 2014 15:49

Francouzi oslavují Napoleona, Němci dokonce stále vzývají Marxe a Rusové se nestydí za Lenina.

A to Žižka měl těmto gaunerům hodně daleko.

A byl jedním z mála vojevůdců, který neprohrál žádnou bitvu. Ten jeho památník je úplně v pořádku.

0 0
možnosti

Vidím to tak, že husitství znamenalo  v dlouhodobém horizontu pro Čechy velký úpadek a izolaci. Hrdiny typu Husa bych bral, typu Žižky spíše ne, ale nejsem historik.

0 0
možnosti

P51e16t83r 23L58u11k86e66š

22. 2. 2014 8:42

Úvaha se ubírá správným směrem. Činy a události se musí posuzovat v kontextu doby a myšlenkového světa tehdejších lidí. Jinak mě docela zaujaly některé reakce pod článkem. Třeba ta, v které se konstatuje, že se historici tématu vyhýbají. Ono je to spíš naopak: čtenáři se vyhýbají historikům, kteří klíčová témata českých dějin velmi kvalitně zpracovali. To se zdaleka netýká jen "Žižky a jeho doby".

2 0
možnosti

Ne, že bych nějak horoval pro kácení soch s Žižkou, ale podle vaší logiky se měla posuzovat i socha Stalina na Letné "v kontextu doby a myšlenkového světa tehdejších lidí", takže se vlastně později neměla bourat. :-)

0 0
možnosti

Bojovník proti křižákům se stává nepopulárním jen proto, že se ti křižáci vydrali zase nahoru a potřebují ho dehonestovat.

1 0
možnosti

Ano, tento bojovník proti křižákům má za sebou vypálené vesnice v blízkém bavorském  pohraničí. Bavoři na každoroční slavnosti v Neunburgu s láskou vzpomínají, jak se jím podařilo tyto husitské bojůvky terorizující bavorské vesnice porazit:-)

2 0
možnosti

Sakra.

Jsem Jirásek. Zaberme všem mazací gumy !!!!!!!!!!!!!

0 0
možnosti

Hezký večer.

Nojo ti naši blogeři, někteří, by z historie české vymazali zcela všechno, co zavání něčím jiným, než jejich ideologickým rozumem. Začali by od Žižky, pokračovali Nejedlým, mezi ně by vrazili Boženu Němcovou ( vždyť to byla socka) a skončili Pepem Vyskoč. Celou historii by změnili "k obrazu svému" a zanechali jen sebe.

2 1
možnosti
Foto

Historie je jedna věc, která se nedá měnit k obrazu svému.Ti co se ji snaží změnit k obrazu svému, jsou ti kteří si nechtějí přiznat, co husitsví ve skutečnosti bylo a co pro Čechy znamenalo.

1 0
možnosti
Foto

V dobách husitských válek upadlo hospodářství do katastrofálního stavu. Země vyhnáním cizinců přišla o spoustu odborníků. Česká ekonomika v důsledku husitských válek upadala a úpadek ekonomiky se nepodařilo zvrátit ani v polovině 15 století a ani na začátku 16 století. V Evropě začínal nástup novověku-renesance a u nás se vraždilo kvůli tomu, zda přijímat pod jednou anebo pod obojí. Nenapravitelně utrpěla vzdělanost obyvatelstva velká část venkovských a městských škol zanikla, vážně poklesl i význam pražské univerzity, a to odchodem nečeské části univerzitní obce a zavřením několika fakult. Úlohu Karlovy univerzity jako regionálního centra vzdělání tak převzala např. univerzita v Lipsku či ve Vídni. To ani nemluvím o počtu vypálených klášterů, zavražděných řeholníků. Máme být na co hrdi.

5 4
možnosti

Je směšné, když zde v diskusi RS nadšeně jásají nad Žižkou a na druhou stranu ti samí odsuzují Banderu.:-)

4 4
možnosti

Souvislost mezi Žižkou a Banderou nějak nechápu. V čem ji vidíte? V čem ji vidí ti co vám dali + ?

3 0
možnosti
Foto

R^  Napsal jste to přesně! To srovnání ve zmíněném blogu je úplně mimo. U mě obraz Jana Žižky na koni visí na zdi už pořádně dlouho a nikdy to nikomu nevadilo. Žel, zde na blogu se najdou i takoví Češi,  kteří dokážou plivnout i na Husa.

5 3
možnosti

Taky to nechapu. Kdyby si alespon precetli nektere z Husovych dopisu.

2 1
možnosti

mezi historiky je Žižka tabu, jen nemnozí se ho pokoušejí studovat doopravdy, mýtus je prostě silnější a lidi nejsou rádi pokud je jim zbořen, viz kniha "kdy umírá vojevůdce"

2 0
možnosti

Narodniho hrdinu potrebujeme vic nez historickou presnost. Marna slava, ale Jagr na to nestaci.

4 0
možnosti