Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Díky za zajímavý článek.

     Podle mého, jsou hlavním průšvihem dogmata. Jak chcete zachytit do dogmat něco, co přesahuje všechno pochopení?

    Budha řekl, že ani on není schopen vysvětlit svým žákům co to je nirvána a co se děje s bytostí, která tam vstoupí. A označil to za zbytečné otázky.

    .... Podstatou všeho je Tao, ale už když to vyslovíš, není to Tao.

    .... Židé "nejvyšší jméno" vůbec nevyslovovali ....

0 1
možnosti
JP

J30o72s55e88f 75P43o86t35r

6. 2. 2014 23:04

ještě jednou pro pana Daňka

Tvrdí se, že rozhodující vliv na ateisaci Evropy, na tom, že Evropa je dneska více ateistická než věřící měli tyto známé osobnosti :

Karel Marx, Sigmund Freud, Charles Darwin, Fridrich Nietsche.

Problém je v tom, že myšlenky všech čtyř jsou na smetišti dějin a z jejich učení zbyly jen střípky reálných pravd (v případě Darwina je to fakticky, i když de jure ještě ne)

Takže citáty Sigmunda Freuda bych se nechlubil, protože jeho vidění světa bylo falešné a nepravdivé.

1 0
možnosti
JD

Je mi celkem jedno co si o Freudovi myslite, uvedl jsem jeho citat, protoze na instituci boha mam stejny nazor. 

Taky se mi libi, s jakou samozrejmosti reknete vetu: "tvrdi se,ze....." Kdo a kde to tvrdi. 

No nicmene je pro mne rozhodne prijatelnejsi jak Darwin tak Freud nez podvod zvany nabozenstvi. ;-)

0 0
možnosti
LN

..v boha nevěřím...ale..kdybych si měl vybrat...tak toho od Jeana Effela.....i s hlasem Jana Wericha....R^

0 0
možnosti
JP

J36o40s58e81f 57P42o75t66r

6. 2. 2014 22:19

Pro pana Daňka, ještě jeden příspěvek.

Věda tvrdí, že člověk má, samozřejmě kromě jiného, v mozku oblast, která se aktivuje při zaměření pozornosti na otázky, odkud jdeme,  kdo jsme, kam jdeme - prostě otázky náboženství.

Vývojoví vědci tvrdí, že toto je slepá vývojová ulička, a posléze zanikne.

Ale nyní ji máme a proto každý člověk (omezeno úrovní dementa) o těchto otázkách přemýšlí.

Po celé věky příslušník druhu Homo  sapiens sapiens  na toto místo dával nadpřirozené bytosti a vyjadřoval vůči nim úctu.

Pak přišla vědecká revoluce a pyšný člověk zjistil, že nic takového nepotřebuje, aniž by k tomu měl jakékoliv důkazy . To zda Konstruktér existuje, nebo neexistuje  není žádným způsobem řešitelné a je nerozhodnuté.  Z toho vyplývá, že věřit v Boha je víra, ovšem nevěřit v něj je také víra. A že je to víra a silná víra dokládají tvrdé a nelítostné útoky v zájmu prosazení své, ateistické  víry. Mimochodem jeden z duševních  guru ateistů, veliký vůdce světového proletariátu  J.V.Stalin  pro instalaci svých ateistických myšlenek nechal zavraždit na 55 milionů svých, většinou nevinných spoluobčanů

0 0
možnosti
JD

Nemam potrebu nechat nekoho vrazdit pro jeho viru. ;-D

A ani se nepovazuji za ateistu. 

Jen rikam ze buh je podvod. Nadprirozene bytosti si vytvorili lide ve sve potrebe vysvetlovat si pro ne nevysvetlitelne. 

A velmi rychle se toho chopili jini lide a skupiny lidi a vUzili toho ku svemu prospechu. 

A na zaver jeden citat se ktery souhlasim:

" Idea Boha a další náboženské ideje se rodí ze snahy vyrovnat se s bezmocností člověka v jeho některých obtížných životních situacích, které ho upomínají na bezmocnost prožitou v jeho dětství. Normální člověk si stěží může představit prozřetelnost Boha jinou formou než obrazem pečujícího otce, který chápe potřeby svých dětí, splňuje jejich prosby a nechává se od nich usmiřovat, když se dopustí něčeho proti jeho vůli. Bůh tedy je určitým druhem "infantilní iluze". Avšak osudem dětství je, že je překonáno. Lidstvo se jednou osvobodí od své vazby na své dětství výchovou k realitě" Z. Freud

0 1
možnosti
JP

J70o58s23e25f 35P14o25t20r

6. 2. 2014 21:37

Bůh by měl být i nad naším Vesmírem.

Aspoň tak z Bible to vydedukovali zakladatelé evropské vědy Newton a Galileo Galilei. Zvláště zakladatel moderní fyziky Newton byl hluboce nábožensky založený a protože z Bible  věděl, že Bůh stvořil Vesmír pro lidi, snažil se, ne založit moderní fyziku, ale poznat zákony, kterými Bůh  ten Vesmír řídí.

 Zákony popsal, tedy zjistil jak fungují, ale neodvážil se ani navrhnout proč fungují a jaká je jejich podstata. Co se týká třeba gravitace, její podstaty a proč funguje, tak ta otázka je dneska stejně temná  a nevysvětlená  jako byla za jeho doby.

0 0
možnosti
JS

Ano, výstižně řečeno. Je zajímavé, že v 70. letech 20. století, tedy v moderní době, byl objeven takzvaný "antropický princip".

To je fyzikální poučka, která platí bez ohledu na víru. Antropický princip ve stručnosti říká, že všechny konstanty a veličiny ve vesmíru mají nějaký vztah k faktu, že my, lidé, existujeme. Pokud by rychlost světla byla jen o tisícinu procenta "pomalejší" nebo "rychlejší", než jak je tomu v našem vesmíru, vesmír by existovat mohl, ale život nikoli. Stejné je to s hmotnostním poměrem protonu a neutronu nebo se silnou a slabou jadernou silou. Například náš přední astronom Jiří Grygar ve své knize Vesmírná zastavení napsal: "Vypadá to až neuvěřitelně, ale z pouhého faktu naší existence bychom mohli bez jakýchkoli pohledů na oblohu a bez uskutečnění jakýchkoli laboratorních fyzikálních měření dosti dobře odhadnout hodnoty mnoha základních fyzikálních či astronomických veličin!" Slavný fyzik Freeman Dyson se pak k antropickému principu vyjádřil takto: "Věděl vesmír předem, že my přijdeme a z toho důvodu si vybral vhodné konstanty z nepřeberného sortimentu hodnot konstant, jež tu byly k dispozici?"

Poprvé tento princip popsal a podrobně rozebral britský fyzik Brandon Carter v roce 1973. Tento pozoruhodný poznatek se pochopitelně přímo nabízí jako argument pro obhajobu hledání Stvořitele vesmíru, tedy Boha. A i když je snadné antropický princip odmítnout jako indicii svědčící pro inteligentního Tvůrce vesmíru, existence antropického principu je prostě faktem, a i když Boha v žádném případě nedokazuje, jde o těžký argumentační kalibr na podporu "existence inteligentního Tvůrce vesmíru".

2 0
možnosti
JD

Pripada mi absurdni aby nekdo chtel po vede dokazovat existenci boha.

To je jako byste chteli po vede aby dokazovala  carodejnickou skolu v Bradavicich. A o te byly taky napsany obsahle knihy. 

Jestlize existuje instituce, ktera si na tvrzeni ze buh existuje postavila zivnost, pak je jeji povinnosti dokazat ze ma pravdu.

Jinak je to podvod.

3 1
možnosti
MK

;-D Která instituce si na tom postavila živnost? To by mne docela zajímalo...........nikdo po vědě nechce, aby dokázala existenci Boha....to jen lidé co se ohání vědou tvrdí, že Bůh neexistuje.

2 0
možnosti
OU
MK

Ale no tak......přečtěte si Tomáše Akvinského.....a jeho důkazy Boží existence.....na základě ationem fidei. Neexistenci jistě dokazovat nejde. Ale o to se ateisté neustále snaží....dokázat neexistenci Boha..

1 0
možnosti
Foto

Pán Bůh je v mých představách starší pán, z kterého vyzařuje velká síla. Je součástí přírody, tedy všechny její divy pochází z jeho dílny.

Je to pro mě ta největší autorita a také můj zpovědník a společník při mém jednání.  Nepotřebuji k víře k němu žádné prostředníky, obracím se přímo na něho a věřím, že moje kroky vede a když šlápnu vedle, pošle mi nějakého strážného  anděla, aby mi ukázal správnou cestu.:-)

1 0
možnosti
MK

Něco podobného hlásal Bruno..., ale ještě k tomu stačil zavraždil opata a naštvat celou Evropu

0 0
možnosti