Chceš kouřit v hospodě? Tak jsi bolševik! Zakazuješ kouření? Tak jsi bolševik!

31. 05. 2017 14:24:37
Tolik bolševiků, kteří se sešli hned po půlnočním zákazu kouření v hospodách na netových diskusích, nebylo ani v Sovětském Rusku ve dvacátých letech minulého století. Jenže tady byli na obou stranách....

Odbila půlnoc a nastal poslední májový den roku tohoto... Začala poslední středa meteorologického jara a první den civilizovanější České republiky. Konečně jsme vyhnali poslední zbytky necivilizovaných obyvatel z hospod (kde se před civilizací schovávali) do ulic, mezi lidi. Tam jim bude dobře...

Diskuse o tomto začátku nové a lepší doby na netu sice probíhají už docela dlouhou dobu, ale čím více se blížil den D(é), hodina H(á), minuta (e)M a kravina K(á), nabíraly na intenzitě.

A pak to konečně přišlo. Sen mnoha generací nekuřáků se po několika málo stoletích konečně naplnil a české pivnice a bary se otevřely i civilizovanější části národa.A hned v první minutě platnosti zákona, který mimo jiné zakázal kouření i těch nejzaplivanějších putykách, zveřejnil server iDnes svůj (celkově asi stý) článek k tomuto tématu. A diskuse se i přes pokročilou hodinu rozjela ve velkém. Jako by vůbec nebylo po půlnoci obyčejného všedního dne.

Já tu dobu přechodu do toho nového věku trávil v továrně na noční směně. A díky poruše na nějaké pile či jiném stroji, který je zřejmě pro výrobní proces nenahraditelný, bylo najednou strašně moc času. A tak jsem tu (a několik dalších) diskusi sledoval více než je asi zdrávo. Bylo to opravdu velmi zajímavé...

Na internetu vypukla opravdová občanská válka, mezi zastánci a odpůrci toho přelomového zákona. A bylo to opravdu až na krev. Obě strany se snažily zasypat protistranu svými argumenty, ale bylo to naprosto zbytečné. Žádnému protiargumentu nikdo nenaslouchal a všichni jen mleli tu svou. Vypadalo to, jako byste vynásobili tu šílenost od paní Jílkové tak tisíckrát.

Ale kupodivu se na jedné věci oba tábory shodly. Všichni z opačné strany jsou bolševici! A nebo taky komunisti, ale to je přece jedno. A tak spílal militantní nekuřák všem zastáncům kouření v hospodách do bolševiků, protože oni terorizují své okolí, myslí jen na sebe a vzpomínají na to, jak za komančů mohli kouřit i v čekárně pediatra. A z opačné strany se ozývaly názory, že zakazovat a zakazovat umí právě jen bolševici.

A tak se vlastně hádal bolšán s bolšánem... Ale tohle nebylo jen pod tímto článkem. Bylo to prostě úplně všude. Taková Velká Interaktivní Válka. Ale naštěstí se našli i rozumní diskutéři, kteří se tak nějak nehodili do žádného z nesvářených táborů. A ti to schytali z obou stran. Neutralita se dnes moc nenosí, je totiž známkou slabosti...

A tak jsem byl hodně zvědavý na to, jak to vlastně bude probíhat v praxi. Rozhodl jsem se, že se cestou z práce stavím do jedné hospůdky, která je otevřena už od šesti ráno a tak devadesát procent klientů tvoří kuřáci. Hned po ránu se tam scházejí dělníci z okolních továren, kterým na noční směně tak nějak vyschlo v hrdle a čekání na ranní spoj do místa bydliště si zkrátí posezením u pivka a cigárka. No těch, kteří jsou pro jeden z diskutujících táboru bolševiky. A taky dělnickými lopatami, které žijí jen proto, aby někomu zasmradili svět.

Měli to být ti, kteří zase vidí bolševiky v militantních nekuřácích, kteří je chtějí zákazy a příkazy vyhnat z hospod, aby se tam mohli sami roztahovat. Čekal jsem sociální bouři, skandování protinekuřáckých hesel a možná i nějaké to zapálené auto. Vždyť to přece levice dělá, nebo ne? A zvláště, když si nemůže zapálit cígo. Něco se přece zapálit musí...

A na druhé straně jsem čekal ty levičáky, kteří zákaz prosadili a kteří za něj po několik generací bojovali. Konečně se mohli přijít svým odpůrcům vysmát a zaujmout jejich místa u hospodských stolů. Nic z toho se však nekonalo.

Chlapi přišli z práce, koukli na popelníkuprosté stoly, usmáli se na piktogramy, které jim poněkud pozměnily zažité návyky a přesunuli se do nové, zatím provizorně zbudované zahrádky. Servírka se tam usadila s nimi a občas odběhla k výčepu natočit nějaké to pivko. Lokál hlídat nemusela, nikdo tam totiž nebyl. Noví (nekouřící) štamgasti asi přijdou později.

Takže válka se asi (alespoň v hospodě U buvola) odložila. Čekal jsem smršť nadávek a dočkal jsem se jen uštěpačných poznámek. A taky mnoha vtipů, které už lidé na tu novou dobu vymysleli. Takže nevím, objeví se některý z těch militantních (ne)kuřáků někdy i v té hospodě? A nebo jen budou pokračovat v té své velké válce za klávesnicí?

Takže už jsme civilizovaní. Vylidnili jsme lokály hospod čtvrté cenové skupiny a za pár let tam možná dorazí i nějaký nový host. Ten, co po tom už tak dlouho touží. Jen si musí dodat trochu odvahy, protože podle internetových diskusí ho tam čeká lynčování.... Ale jednou se ta odvaha dostaví a čeká ho tam spousta volných židlí. Konečně se mu zvětší životní prostor.

Ale je docela možné, že nějaký nový host dorazí i dříve. Asi to bude hned první den, kdy počasí nebude přát posezení na venkovní zahrádce. Tento host už teď leští svůj telefon a čeká jen na to, až odhalí porušení nového zákona a oznámí to. Určitě už moc dobře ví, kam a komu. Děkuji všem, kdo tento blábol dočetli až do konce a slibuji, že o nekouření v hospodách napíšu už jen jednou, maximálně dvakrát. Přeji krásný zbytek května a nádherný červen.

Autor: Pavel Nitka | středa 31.5.2017 14:24 | karma článku: 39.88 | přečteno: 4055x

Další články blogera

Pavel Nitka

Jaký to je milý dědeček aneb Stářím moudrost nezískáš...

Vždyť určitě celý život pracoval, staral se o své blízké, jedl jen kvalitní potraviny a nikdy na veřejnosti nemluvil sprostě. Dokonce i mouchám vyrobil ve své dílně krmítko...

18.3.2024 v 19:20 | Karma článku: 14.39 | Přečteno: 587 | Diskuse

Pavel Nitka

Jak jsem potkal samomluvce

A nejen já, určitě jste ho potkali i vy. Sedí sám někde na zastávce a mluví. A někdy i trochu křičí...

18.11.2023 v 17:39 | Karma článku: 14.64 | Přečteno: 294 | Diskuse

Pavel Nitka

Já bych ty roušky zavedl navždy!

A když už, tak absolutně pro všechny, kojence nevyjímaje. Ať si na to ti človíčci zvykají pěkně ze startu...

11.12.2021 v 16:30 | Karma článku: 24.50 | Přečteno: 689 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Filip Vracovský

Jak to vypadá Mordor ( Rusko ) už nám klepe na dveře ?

Krátká předsváteční úvaha ... Taky vás některé uklidňující zprávy spíš rozruší ? Račte vstoupit .....

28.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 14 |

Michael Laitman

Odhalení tajemství Knihy života

Jeden mudrc kdysi řekl: „Člověk musí získat jak vědomosti, tak moudrost.“ Na otázku, jaký je mezi nimi rozdíl, odpověděl: „Vědomosti se získávají čtením knih, moudrost se získává čtením knihy, kterou jsi ty sám.“

28.3.2024 v 4:14 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 21 | Diskuse

Tadeáš Firla

KSČM a Jan Ámos Komenský

Myslím, že politické, nebo náboženské symboly mají veliký význam a pro některé lidí hodně znamenají. Dnes jsem si všiml dvou. Vedle sebe ve skříňce - logo KSČM a portrét Jana Ámose Komenského. Je to změna mysli, nebo pouhá fraška?

28.3.2024 v 1:25 | Karma článku: 8.05 | Přečteno: 103 | Diskuse

Václav Kunft

Krásná česká královna Viola Těšínská.

O Viole Těšínské je zoufale málo písemných zmínek. Není divu, nebyla příliš významná a manželkou panovníka byla pouze rok. O to víc může pracovat fantazie.

27.3.2024 v 15:05 | Karma článku: 14.20 | Přečteno: 323 | Diskuse

Jan Ziegler

Profesorova dcera spáchala sebevraždu, táta neměl na věno

Dá se říci, že univerzitní profesor Jaromír Čelakovský patřil ke společenské elitě Rakouska-Uherska, přesto však jeho rodina měla finanční problémy. Všechny své tři dospělé dcery provdat nedokázal.

27.3.2024 v 12:21 | Karma článku: 18.07 | Přečteno: 464 | Diskuse

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...