Budulínek versus Smolíček aneb Vyznají se vaše děti v pohádkách?

No jasně, že se vyznají! Vždyť kdo jiný, než vaše děti zná tak dobře Shreka, princezny Annu a Elsu, mamuta Mannyho, lenochoda Sida či youtubera Vojtaana. Ale znají ta robátka i Karkulku?

Tak to asi není tak jisté, že? Ale nevěšme hlavu, ti kulturní apoštolové co si říkají youtubeři to zvládnou… Jen by nebylo špatné to, že ty pohádky budou znát a nebudou si plést postavy. Že si třeba nespletou Karkulku s Růženkou a neuspí ji i s vlkem na sto let.

Mám tady jeden malý příklad. Zde se vyskytuje hodně známá postavička Budulínka a s ním je tady i jistý sudokopytník. Tady je to jen galantní jelen, ale v pohádce je to jelen se zlatými parohy. Ten který se o Budulínka staral a zachránil jej před úklady lesa, kde bydleli…

Že vám něco nesedí? No aby ne, protože jelen se staral o Smolíčka a ne o Budulínka. I když se to může plést, protože oba ti kluci byli asi dost velcí parchanti.

Jenže zatímco Smolíček, jako správný český Mauglí vyrůstal v rodině zlatoparohatého jelena, tak Budulínek bydlel se svými prarodiči v celkem normální rodině. Dítě u prarodičů totiž dnes není, na rozdíl od dítěte u sudokopytníka, nic nenormálního.  I když dítě u paroháče… No nic.

Ale malinký rozdíl mezi těmi kluky bych viděl. Smolíček měl asi dosti vyvinutý emoční kvocient a bylo mu líto Jezinek. Holky se tvářily, že venku mrzne a přály si ohřát alespoň dva prstíčky. Nevím jak by jim to pomohlo, ale to je irelevantní. Nehledě na to, že představa čtyřnohého vychovatele je bizardnější, než ta výmluva: Jen dva prstíčky ohřejeme…

A Smolíček na to doplatil. Jezinky si ohřály nejen dva prstíčky, ale i zbytek svých hříšných těl a kluka si odnesly. Mimochodem, jak asi ty Jezinky vypadaly? Pokud to byly hezké holky, tak bych jim ty dva prstíčky taky dopřál. Mám totiž doma plynové topení a nikdy mně nikdo neunesl…

To Budulínek na tom byl úplně jinak. Věkově mohl být Smolíčkův spolužák a pokud jelen svého chráněnce posílal do školy a neučil ho sám, tak možná i spolužáci byli. Jenže Budulínek vyrůstal v úplně jiném prostředí. Což vzhledem k jelenově výchově Smolíčka není nic divného.

A teď se dostáváme k tomu, proč ti kluci otevřeli dveře někomu, komu neměli. Oba měli zakázáno vzíti za kliku dveří vedoucích ven z domu, který jim byl útočištěm a ostrovem bezpečí. A přesto otevřeli…

Jak jsem již podotkl, tak Smolíčkovi bylo líto Jezinek. Holky mrzly a jelen doma topil… Ale Budulínek měl k otevření dveří jiný důvod. Budulínek ctil tržní mechanismy a rozhodl se směnit něco co bylo určitě jeho za něco, co ho zajímalo. Vždyť hrachová kaše, kterou mu doma nechali jeho prarodiče jeho určitě byla. A tak si s ní mohl dělat co chtěl.

A tak se našla jedna zrzka, která mu nabídla za trochu hrášku povozit na… Tady to moc nesedí, ale když vezmu v úvaho toho jelena se zlatými parohy, tak to ještě jde… Prostě se Budulínek chtěl projet na ocásku. Vím, je to blbost, ale vzpomeňte na Karkulku.

A teď jsem se začetl do toho co jsem napsal a zjišťuji, že se nedivím tomu, že tyhle pohádky už dětem moc neříkají. A to jsem se nedostal ani k tomu, jak dědeček s babičkou hrají na housličky a bubínek. Nebo to byl ten jelen? Asi stárnu a raději budu hledat Nema… Přeji hezký večer.

Autor: Pavel Nitka | úterý 17.1.2017 17:44 | karma článku: 20,51 | přečteno: 1277x
  • Další články autora

Pavel Nitka

Jak jsem potkal samomluvce

18.11.2023 v 17:39 | Karma: 14,90

Pavel Nitka

Já bych ty roušky zavedl navždy!

11.12.2021 v 16:30 | Karma: 24,78

Pavel Nitka

Víš co je to lopata, umělče?

12.10.2020 v 14:58 | Karma: 31,77

Pavel Nitka

Neberte jim Chelsea

3.4.2019 v 13:48 | Karma: 17,13
  • Počet článků 684
  • Celková karma 14,40
  • Průměrná čtenost 1631x
 N
Nezávisle závislý nádeník, píšící jen tak pro potěšení.