Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Chlapci a chlapi aneb Pochválen buď soudruh velitel....

 Všimli jste si, že nám televize Nova opět nabídla vynikající scifi seriál z vojenského prostředí, Chlapci a chlapi? A konečně jej uvedla v rozumném čase!  

 Tentokrát nám jej naservírovala k nedělnímu obědu a přímo tím ohrozila sledovanost Moravcova zpovídání politiků. Okamžitě jsem toho využil a každé nedělní poledne jsem přepnul televizi na Novu a sledoval osudy vojáků ČSLA, ať už těch dobrovolných, tak těch nucených!

Myslíte si, že jsem masochista? Nejsem, jen jsem se moc rád na seriál podíval a jelikož jsem jej už několikrát viděl (dokonce i na vojně), sledoval jsem děj z jiného úhlu. Hledal jsem ty drobné ptákoviny, neboť tu hlavní (že je to celé na hlavu postavené) jsem znal už dávno.

Už první díl, ve kterém ještě hlavní hrdinové teprve cestují sloužit vlasti, zaslouží pozornost. Sice ještě nejsou v kasárnách, ale už se dějí podivuhodnosti, kterým se každý bývalý záklaďák musí jen smát. Jeden z budoucích ochránců míru v práci sděluje, že v pondělí už tu nebude, neboť bude na vojně. A když se ho kolega zeptal, kam že to rukuje odpověděl: "Nevím, ještě jsem se nedíval!" Copak se našel někdo, kdo měl doma povolávák a nepodíval se kam jede? A jak věděl, že nastupuje v pondělí?

Další hrdina se loučí v nádražní restauraci s výčepním a to tak, že si dá dvojitý guláš! Ale v okamžiku, kdy tu chutnou krmi dostal na stůl, rozhlas ohlásil vlak a chudák ani pořádně neochutnal! To je tak, když si objednáte jídlo pět minut před odjezdem vlaku... Jak běžné!

Slovenského ženatého traktoristu doprovází na autobus celá vesnice i s předsedou JZD a bývalý recidivista se ani neobtěžuje přijít na vojnu včas... Že by první normální věc? Bohužel, vzápětí slibuje tvrďákovi Krampolovi, že ukradne samopal a pak se prostřílejí do Německa! A on samozřejmě musí s nimi, protože jediný umí střílet! Ostatní by si asi se samopalem neporadili... A v neposlední řadě se seznámíme s rachitickým brancem Ctiborem, kterého maminka od vojny už za měsíc zachrání a taky hlavním hrdinou Tomášem, který si veze stoh obálek a první dopis píše už ve vlaku.

A ve druhém díle to konečně začne! Konečně poznáme i spravedlivé lampasáky! Velitel roty, přísný ale čestný nadporučík Ráž - dělník armády, sukničkářský tělovýchovný náčelník poručík Baláš, kterého nechtějí za kandidáta členství v partaji, velitel pluku podplukovník Mareš, velitel praporu kapitán Šiška a další zelení mužíčci, se museli líbit všem! I povolancům...

Vojáci kmitali jako diví a po zaměstnání zaslouženě odpočívali na postelích... Někdo seděl, někdo si i lehnul. Proč já nastoupil do armády až rok po natočení seriálu? Jak rád bych si lehl na bidlo, ale my nějak nemohli! Proč? Protože postel vz.10 slouží ke spánku a toto zaměstnání se provozuje od večerky do budíčku! Jiné použití není přípustné...

Po přísaze se chlapci odebrali na bojovou rotu, kupodivu všichni na stejnou (mimo Guláše, ten se odebral do kuchyně) a začal ten správný vojenský život. A dokonce se našel i zlý mazák! Byl sice jen jeden a skoro nikoho nezajímal, ale přesto udělal vojínu Voříškovi z vojny peklo! Všichni to věděli, všichni byli proti, ale nikdo nic neudělal! Zástupy vojáků, prvoročáků i druhoročáků se bálo jednoho trotla.. Škoda, že u nás to bylo jinak! Ne že by tam nebyl trotl, ale bylo jich trochu více a byli všude... Tam se moc bránit nedalo.

Ale všechno dobře dopadlo, neboť škodnou odhalil ten nejspravedlivější ze spravedlivých, zástupce pro věci politické poručík Bílek.Opravdový poručík který neporoučel, ale byl po ruce.  Hrál na klavír, skládal neuvěřitelné hity (vlastně hit) a snažil se vojákům naslouchat! Kdyby byl Mirek Dušín furťákem, byl by stejný!

Při všem tom bojovém nasazení se začnou projevovat charaktery vojáků a kupodivu jsou všechny neskutečně pevné! Michal krade Ctiborovi samopaly a zase je čestně vrací a Guláš odhaluje nepravosti kuchařů, kteří si debužírovali na úkor kamarádů a opravuje ve volném čase polní kuchyni, aby měli kluci ráno teplý čaj! Vojáci chodí spořádaně na vycházky a ti kteří nejdou na pivo do zaplivané nádražní knajpy (jiná tam asi nebyla, protože tam chodili všichni), se chodí stříhat do místního kadeřnictví (Guláš), chodí do kina (Ctibor) či pomáhají na stavbě rodinného domu (kupodivu zase Guláš).

Ale taky můžeme sledovat osudy našich důstojníků! Dělník armády má problémy se svou manželkou, která má raději kariéru než armádu a tak občas nemá hlídáni pro svého malého syna! Naštěstí mu pomůže otec, podplukovník ve výslužbě, který se jako důchodce rozhodl spasit OPBH! Ale to víte, ten civilní bordel nějak nepochopil...

Ale jako otec je pplk. Ráž muž na svém místě! Radí svému synovi, aby své osobní problémy řešil tvrdou prací, aby se do práce zakopal až po uši a to prý pomůže. Syn se toho chopil a do práce se opravdu zakopal! V kasárnách byl od nevidím do nevidím a buzeroval a buzeroval... Poletoval mezi vojáky jako kulečníková koule, vyhazoval jim věci ze skříněk, kontroloval zdali mají dobře zapnutá pyžama, jestli mají kvalitně zavázanou obuv vz.60, jestli se dá z podlahy na záchodech jíst a dělal mnoho dalších prospěšných věcí!

Z chlapců se pomalu stávají chlapi, Vlado se smíří s manželkou, Guláš seznámí rodiče se svou vyvolenou (ti to kvitují, neboť je to vedoucí kadeřnictví), Ctibor si nabrnkne svobodnou matku a Tomáš? Ten se ožení a stane se vojákem z povolání!  Do kasáren přicházejí zobáci, Ctibor se pokouší o šikanu (ale je vykázán z jídelny), Guláš se dělí s kamarády o balík uzenin, Tomáš přepisuje adresy na obálkách pro svou novomanželku a Vlado se usměje...

Závěrečné titulky nám nabídnou jména herců, kameramana, režiséra a odborných poradců! Jeden podplukovník vedle druhého a našel se i plukovník. Jenom nevím, proč si mezi odborné poradce nepozvali i někoho, kdo na vojně opravdu byl! Potom bychom nehleděli jako v transu na vzájemně si salutující vojíny, na zobáky rozvalujícími se v pelechu a na spravedlivé politruky!

A to je všechno. Vlastně se chci ještě za tuto zbytečnou recenzi omluvit a přísahám, že jsem se díval dobrovolně! A k nedělnímu obědu to bylo lepší než OVM! Přeji hezký večer.

P.S: A co kdyby to někdo natočil dnes? Takový remake se stejnými postavami, ve stejné době, ale s jinými odbornými poradci! Já bych se toho nebál!


 
 
 
 

Autor: Pavel Nitka | středa 20.3.2013 19:46 | karma článku: 26,45 | přečteno: 2040x
  • Další články autora

Pavel Nitka

Není klaun jako klaun, aneb Jak jsem přišel ke strachu z klaunů

Psal se rok 1977 a v našem městečku zakotvil malý cirkus. Bohužel pro mně... Netušil jsem, že ve mně propukne coulrofobie.

20.4.2024 v 21:05 | Karma: 12,85 | Přečteno: 333x | Diskuse| Ostatní

Pavel Nitka

Jaký to je milý dědeček aneb Stářím moudrost nezískáš...

Vždyť určitě celý život pracoval, staral se o své blízké, jedl jen kvalitní potraviny a nikdy na veřejnosti nemluvil sprostě. Dokonce i mouchám vyrobil ve své dílně krmítko...

18.3.2024 v 19:20 | Karma: 14,40 | Přečteno: 613x | Diskuse| Ostatní

Pavel Nitka

Jak jsem potkal samomluvce

A nejen já, určitě jste ho potkali i vy. Sedí sám někde na zastávce a mluví. A někdy i trochu křičí...

18.11.2023 v 17:39 | Karma: 15,13 | Přečteno: 384x | Diskuse| Společnost

Pavel Nitka

Já bych ty roušky zavedl navždy!

A když už, tak absolutně pro všechny, kojence nevyjímaje. Ať si na to ti človíčci zvykají pěkně ze startu...

11.12.2021 v 16:30 | Karma: 24,84 | Přečteno: 777x | Diskuse| Ostatní

Pavel Nitka

K čemu ti lidé vůbec jsou aneb Do fabriky s nimi...

Senátoři škodí, poslanci se perou, novináři lžou, učitelé se válejí doma a meteorologové nám v lednu oznamují, že je zima. A to všechno za naše daně! To se musí změnit...

22.1.2021 v 17:30 | Karma: 30,30 | Přečteno: 1192x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Podvodník prodával falešné vstupenky na koncerty i sport, naletělo mu 500 lidí

26. dubna 2024  12:50

Falešné vstupenky na kulturní a sportovní akce nabízel na internetu muž z Uherskohradišťska, který...

V kontejneru vzplála stará elektrobaterie, patrně kvůli technické závadě

26. dubna 2024  12:45

Zřejmě závada na staré elektrobaterii způsobila páteční požár kontejneru na skladování...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Emisní povolenky, jak jsou nastaveny, zadupou náš průmysl do země, řekl Bžoch

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno 

Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...