Mých sedm divů sci-fi světa

6. 02. 2013 21:35:20
Když už jsem se rozepsal o top filmových či literárních postavách, tak v tom zkusím pokračovat. Tentokrát to však vezmu z jiné strany.... Něco pro fanoušky sci-fi.

Jako fanoušek žánru sci-fi jsem se trochu zamyslel nad různými vynálezy, kterými nás zásobili autoři sci-fi a pokusil jsem se sestavit žebříček těch nejfantastičtějších. Je to ale jen můj sujektivní názor a nikomu jej nevnucuji. A taky vím, že jsem spoustu sci-fi šíleností opomenul, ale co se dá dělat. Žebříček jsem seřadil vzestupně a je jen na vás, aby jste se k tomu vyjádřili.


7. Hvězda smrti

Na sedmé místo jsem zařadil Hvězdu smrti, obří vojenskou základnu ze světa Lucasových Hvězdných válek. Tato supersmrtící zbraň byla schopná zničit jediným výstřelem celou planetu! Navrhla ji vědkyně z Omwatu Qwi Xux a postaveny byly pouze dva exempláře. První z nich měla v průměru "pouhých" 160 kilometrů, druhá však již měla úctyhodných 900 kilometrů v průměru. Stanice tak dosahovala rozměrů malého měsíce. (Zde se omlouvám, ale pomohl sem si Wikipedií neboť ve Star Wars se moc neorientuji)


6 Vícegenerační vesmírný koráb

Brian Aldiss v románu Non-Stop popsal neuvěřitelně velkou kosmickou loď, která po celé generace pluje mezi dvěma světy... Nadsvětelný pohon neexistuje a tak jediná možnost osídlení cizích planet je taková, že do lodi nastoupí celé rodiny, normálně zde žijí a po několika generacích konečně dorazí ke kýženému cíli. Část osazenstva založí na planetě kolonii a zbytek se vrátí zpět na zemi. Vlastně oni ne, ale jejich pra krát deset na patnáctou vnuci... (to jsem hodně přehnal). Cestou zpět se stane taková malá, vlastně velká nepříjemnost, ale to sem nepatří. Tato vícegenerační loď si zařazení mezi divy sci-fi světa rozhodně zaslouží.


5. Borgská civilizace

Seriál Star Trek je plný všelijakých divů, ale polokybernetická civilizace Borgů je úžasná. Tisíce let brázdí galaxii a zdokonalují se na úkor jiných druhů... Asimilováním celých civilizací a jejich technologií jsou stále vyspělejší a skoro nic jim nebrání v ovládnutí celé galaxie! Díky trans-warp tunelům se pohybují po galaxii jak se jim zlíbí a plení a plení.... Královna Borgů je všude a nikde a nikdo, kdo uvažuje pouze trojrozměrně, tomu nerozumí... A hlavně: Odpor je marný!

4. Síť hvězdných bran

Seriál Hvězdná brána volně navazuje na stejnojmenný film Rolanda Emmericha a jeho nápad s hvězdnou bránou, kterou se dá během chvíle dostat na planetu mnoho světelných let daleko, rozšířil na celou síť bran. Díky těmto kruhům, postavených tajemnou civilizací Antiků, se dá skoro neomezeně cestovat po celé galaxii. Všimněte si, že i ve Star Treku se cestovalo pouze po kvadrantech Mléčné dráhy, zatímco díky bráně se hrdinná americká armáda podívá i do sousedních galaxií. Je jen škoda, že zbytek lidstva o tom neměl ani potuchy....

3. Síť stanic které dělají z vesmíru "počítač"

A máme tady další síť. Objevila se ve famózním románu českého spisovatele Zdeňka Volného "Vesmír je Lotosový květ". Je to vlastně soustava zvláštních zařízení (stanic) rozprostřena po celé(?) galaxii, monitorující dění v místě svého umístění. Představte si takovou stanici někde na Zemi...Je to místnost o velikosti větší dodávky a může být kdekoli na pevnině či pod hladinou oceánu. Asi by se špatně hledala, že? A tato stanice sleduje dění v okruhu několika světelných let a svá pozorování předává sousedním zařízením. A zároveň informace z okolí příjmá. I když je rychlost spojení mezi stanicemi omezená rychlosti světla, přesto každá z nich disponuje neskutečným množstvím dat a všechny dohromady tvoří jakousi mezihvězdnou inteligenci... Kdo tuto síť vytvořil a proč však zůstává záhadou...

2. Uzel a lodě třídy Ráma

Nestor světové sci-fi Arthur C Clarke a společně s ním technik NASA Gentry Lee popsali v tzv. Rámanské pentalogii, pro obyčejného smrtelníka, nepředstavitelné technické zařízení.... Nejprve to byla vesmírná loď Ráma. Tento válec o průměru pětadvaceti kilometrů a délce padesáti kilometrů se pohybuje naší části galaxie a sbírá informace o inteligentním životě... Vlastně o "kosmoplavcích", tedy tvorech kteří jsou schopni vypustit do vesmíru loď s posádkou a samotného Rámu navštívit. Tento dutý válec s velmi rychlou rotací v sobě skrývá nepředstavitelný svět plný "zázraků"! Ale hlavní je to, že dutý prostor ve tvaru válce těchto rozměrů je sám o sobě neskutečný. Představte si, že v této lodi stojíte a pětadvacet kilometrů nad vámi se tyčí město o velikosti Prahy! Jen je nějak vzhůru nohama a jen díky odstředivé síle na vás nespadne... A tato loď vás dopraví do Uzlu, což je její mateřský přístav na jehož okraji je malá továrnička ve které se lodě třídy Ráma stavějí... Tohle si to druhé místo zaslouží.

1. Prstenec

Laurence van Cott Niven v trilogii o Prstenci popsal snad největší a nejšílenější uměle vytvořený výtvor ve vesmíru... Dál už může jít jen Stvořitel! Představte si obrovský plochý prstenec, v jehož středu je hvězda typu G2 o něco menší než Slunce, jehož vnitřní povrch je obyvatelný. Plocha prstence je třímilionkrát větší než plocha Země a po jeho stranách se tyčí nepředstavitelně vysoké pohoří, které zabraňuje úniku atmosféry do volného vesmíru. Na povrchu prstence jsou oceány, pouště, nekonečná obilná pole i obrovské pralesy. Prstenec se okolo své hvězdy otáčí rychlostí, která díky odstředivé síle vytváří na povrchu gravitaci a nad jeho povrchem rotuje menší prstenec složený s velkých černých obdélníků simulujících na povrchu střídání dne a noci.


Na opačné straně okrajového pohoří (té straně otočené do volného kosmu) jsou umístěny obrovské kosmodromy, sloužící k zásobování celého tohoto supersvěta...
A mimochodem, na povrchu prstence je jeden oceán ve kterém je pár ostrovů přesně kopírujících tvary pozemských kontinentů... A dokonce v měřítku jedna ku jedné! Tohle si první místo určitě zaslouží!



A jak to vidíte vy, ostatní sci-fi fanoušci? Shodneme se alespoň v něčem? Přeji hezký večer!

Autor: Pavel Nitka | středa 6.2.2013 21:35 | karma článku: 17.87 | přečteno: 661x

Další články blogera

Pavel Nitka

Jaký to je milý dědeček aneb Stářím moudrost nezískáš...

Vždyť určitě celý život pracoval, staral se o své blízké, jedl jen kvalitní potraviny a nikdy na veřejnosti nemluvil sprostě. Dokonce i mouchám vyrobil ve své dílně krmítko...

18.3.2024 v 19:20 | Karma článku: 14.39 | Přečteno: 587 | Diskuse

Pavel Nitka

Jak jsem potkal samomluvce

A nejen já, určitě jste ho potkali i vy. Sedí sám někde na zastávce a mluví. A někdy i trochu křičí...

18.11.2023 v 17:39 | Karma článku: 14.64 | Přečteno: 294 | Diskuse

Pavel Nitka

Já bych ty roušky zavedl navždy!

A když už, tak absolutně pro všechny, kojence nevyjímaje. Ať si na to ti človíčci zvykají pěkně ze startu...

11.12.2021 v 16:30 | Karma článku: 24.50 | Přečteno: 689 | Diskuse

Další články z rubriky Kultura

Dita Jarošová

Uchazečky konkurzu na ředitelku /povídka/

Všechny tři postupně hledaly kongresovou místnost, až skoro bez toho "s", dveře měla čísla, která však v pozvánce nestála. A tak trochu zoufale korzují po chodbách bez informačních cedulí odchytávají všemožné i domnělé úředníky .

28.3.2024 v 9:45 | Karma článku: 6.49 | Přečteno: 179 | Diskuse

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

Všichni máme v paměti telefonní aplikaci Bez Andreje. Funguje dosud? Kupujete anebo využili jste ji někdy v minulosti? Už její pouhý výskyt nám v podstatě oznamuje, že bude přetěžké vyhnout se výrobkům právě z této stáje...

27.3.2024 v 9:50 | Karma článku: 11.27 | Přečteno: 307 | Diskuse

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 45 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Rytíři Sacher-Masochové v Praze, c. a k. úředníci a milostné vášně

Na Olšanských hřbitovech je hrobka rytířů Krticzků von Jaden. A tam odpočívá i vlastní sestra slavného Sachera-Masocha, díky němuž vzniklo slovo masochismus. Barbara von Sacher. O rodu rytířů Sacher-Masoch a Krticzků.

24.3.2024 v 19:47 | Karma článku: 17.84 | Přečteno: 345 | Diskuse

Pavel Král

Spravedlnost

Po přečtení tohoto příběhu bych mohl jen poznamenat, že spravedlnost je v Božích rukou. A tím by bylo celé téma vyčerpáno. Ale já bych rád spolu s vámi uvažoval o potřebě spravedlnosti v širších souvislostech. A k tomu bych rád...

24.3.2024 v 13:00 | Karma článku: 4.43 | Přečteno: 117 | Diskuse

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...