Kniha mého srdce IV aneb Blankytně modrá smrt

15. 10. 2009 20:02:52
Víte jak by se chovali lidé, kdyby byli ve větším počtu vrženi na neznámou planetu, bez možnosti návratu? Jak by se sžívali s tamní přírodou a hlavně, jak by se chovali sami k sobě? Spisovatel Zdeněk Volný, to určitě tuší!

Představte si svět ve kterém mají lidé jen křestní jména, všichni si tykají a jeden druhému je vlastně bratrem. Ale zároveň je to i svět plný nebezpečí, které mu přichystala příroda. To vše úchvatně popsal náš vynikající spisovatel žánru sci-fi, Zdeněk Volný....

Chci něco napsat o trilogii, která začíná románem Oko Chiméry, pokračuje dílem Dračí dny a končí rozuzlením v knize Vesmír je Lotosový květ. Tyto tři knihy mám na čestném místě své knihovny (momentálně jsou v krabici s knihami úplně nahoře, neboť v tuto chvíli bohužel nemám knihovnu) a mohu je kdykoliv otevřít a začíst se do fantastického příběhu, za který před panem Volným smekám svou pokrývku hlavy...

Ale tady píšu hlavně pro čtenáře, kteří tuto věc neznají a píšu proto, že bych byl moc rád, kdybych těmito řádky těmto knihám získal nějaké nové čtenáře a věřím i fanoušky planety Helada, akarnanského pralesa či mátového kykeonu... Takže o co vlastně jde?

Planeta Helada je báječné místo pro život, skoro celý její povrch pokrývá oceán a ten narušuje, mimo několika ostrovů jen jeden světadíl. Ten je skoro celý pokryt neprostupným a velmi nebezpečným pralesem. Skoro vše živé, ať se jedná o živočichy či rostliny, je buďto velmi jedovaté a nebo velmi žravé.. Co se týče klimatu, tak se střídají období sucha, období vydatných dešťů a období smrtících elektrických bouří... A aby toho nebylo málo, tak se v období dešťů líhnou komáři, jejichž bzučivý polibek přináší zaručenou smrt... A co tam tedy dělají lidé?

Na planetě existuje pouze jedno město, Athény... Ty byly založeny asi před pěti sty lety a pojmenovány po městě, které prý existovalo na mýtické planetě ze které lidé pocházejí. Ta planeta se prý jmenovala Země. Hrdinou příběhu je Odysseas, na počátku mladík a na konci už zkušený bývalý lékař, který se (ač nerad) stal kolečkem v nepředstavitelném soukolí chodu a osudu Vesmíru... Vlastně kousku Vesmíru.

Zdeněk Volný popsal Heladu jako ráj všeho živého, jen ten člověk do něj nějak nepasoval. Planeta je lidem tak nepřátelská, že se všichni diví, proč se tady vlastně usadili. Přesto si lidé našli místo, které bylo relativně bezpečné a vybudovali město. Dali si jména po vzoru antických hrdinů a začali budovat co nejspravedlivější řád. Časem zapomněli na to, co se nachází za branami města a jen pár odvážlivců se vydávalo na výpravy do pralesa. Nutno podotknout, že se jich zpátky moc nevrátilo...

Helada sice nebyla obyvatelům Athén moc nakloněna, ale přesto je přijala a nezahubila je hned po přistání. Kdo však lidi zahubit chtěl? Hádejte! Samozřejmě zase lidé... Ač byla společnost vyvinutá a války se konat nemohly, neboť nebylo proti komu válčit, přesto se našel někdo kdo zatoužil po moci.

A v tu chvíli lidé začali poznávat, jejich největším nepřítelem není tajemná Chiméra, která pouhým mrknutím překrásně blankytného oka zabíjí vše co jí přijde do cesty, není to ani komár Emp, který přenáší smrtelnou čtyřdenní horečku, ani samotná delta řeky Áchel, odkud se ještě nikdo nevrátil... I v tak pekelném prostředí zjistili, že největším a nejstrašnějším nepřítelem lidí je... člověk. Lidé (ti vlivnější) začali svévolně měnit historii a šířit vlastní "pravdu". Zvláště ve chvíli, kdy začalo býti zřejmé, že lidé nejsou jedinými inteligentními obyvateli planety a jejich přítomnost v tomto koutku Vesmíru není vůbec náhodná...

Zdeněk Volný precizně propracoval vše, co se týká přírody na planetě Helada. Jeho líčení akarnanského pralesa je dokonalé a popisy různých druhů fauny a flory na neznámé planetě je takřka nepřekonatelné. Při představě, že spolu s Odysseem a jeho strýcem Loxiem procházím kolem masožravých bachnatek, poslouchám řev Nemejského lva či dokonce narazíme na stopu vládce pralesa, myslím tím Chiméru, mi běhá mráz po zádech.

Jak to dopadne vám samozřejmě neprozradím, ale přesto to trochu naťuknu. Hlavní hrdina trochu poodhalí tajemství Vesmíru, vlastně tajemství malého (nepatrného) kousku světa který nás obklopuje a pozná, že se opravdu vše netočí okolo takové bezvýznamné rasy jako je Homo Sapiens (prý člověk moudrý)... A čtenář pochopí, že největší peklo způsobí člověku zase jenom člověk.

Takže vzhůru do akarnanského pralesa, nekoukat Chiméře do blankytně modrého oka, zbytečně se nezdržovat v deltě řeky Áchel a hlavně: Repelent sebou! Věřím, že se vám tato trilogie bude líbit a nezapomeňte... Vesmír je Lotosový květ... Pane Volný, děkuji za moc krásné čtení! Přeji hezký den.

 

PS. Pokud jste to někdo četli, napište! Rád bych znal názory jiných, ve svém okolí jsem zatím jediný, kdo to zná...

 

 

 

 

 

 

Autor: Pavel Nitka | čtvrtek 15.10.2009 20:02 | karma článku: 15.58 | přečteno: 1442x

Další články blogera

Pavel Nitka

Jaký to je milý dědeček aneb Stářím moudrost nezískáš...

Vždyť určitě celý život pracoval, staral se o své blízké, jedl jen kvalitní potraviny a nikdy na veřejnosti nemluvil sprostě. Dokonce i mouchám vyrobil ve své dílně krmítko...

18.3.2024 v 19:20 | Karma článku: 14.39 | Přečteno: 593 | Diskuse

Pavel Nitka

Jak jsem potkal samomluvce

A nejen já, určitě jste ho potkali i vy. Sedí sám někde na zastávce a mluví. A někdy i trochu křičí...

18.11.2023 v 17:39 | Karma článku: 14.64 | Přečteno: 294 | Diskuse

Pavel Nitka

Já bych ty roušky zavedl navždy!

A když už, tak absolutně pro všechny, kojence nevyjímaje. Ať si na to ti človíčci zvykají pěkně ze startu...

11.12.2021 v 16:30 | Karma článku: 24.50 | Přečteno: 689 | Diskuse

Další články z rubriky Kultura

Dita Jarošová

Uchazečky konkurzu na ředitelku /povídka/

Všechny tři postupně hledaly kongresovou místnost, až skoro bez toho "s", dveře měla čísla, která však v pozvánce nestála. A tak trochu zoufale korzují po chodbách bez informačních cedulí odchytávají všemožné i domnělé úředníky .

28.3.2024 v 9:45 | Karma článku: 7.94 | Přečteno: 235 | Diskuse

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

Všichni máme v paměti telefonní aplikaci Bez Andreje. Funguje dosud? Kupujete anebo využili jste ji někdy v minulosti? Už její pouhý výskyt nám v podstatě oznamuje, že bude přetěžké vyhnout se výrobkům právě z této stáje...

27.3.2024 v 9:50 | Karma článku: 11.60 | Přečteno: 312 | Diskuse

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 45 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Rytíři Sacher-Masochové v Praze, c. a k. úředníci a milostné vášně

Na Olšanských hřbitovech je hrobka rytířů Krticzků von Jaden. A tam odpočívá i vlastní sestra slavného Sachera-Masocha, díky němuž vzniklo slovo masochismus. Barbara von Sacher. O rodu rytířů Sacher-Masoch a Krticzků.

24.3.2024 v 19:47 | Karma článku: 17.84 | Přečteno: 345 | Diskuse

Pavel Král

Spravedlnost

Po přečtení tohoto příběhu bych mohl jen poznamenat, že spravedlnost je v Božích rukou. A tím by bylo celé téma vyčerpáno. Ale já bych rád spolu s vámi uvažoval o potřebě spravedlnosti v širších souvislostech. A k tomu bych rád...

24.3.2024 v 13:00 | Karma článku: 4.43 | Přečteno: 117 | Diskuse

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...